top of page
IMG_8886.JPG

PERFORMANSZOK

2022 / ELEVEN ŐSZ / Bartók Béla Boulevard, Budapest

Oláh Sándor – jövőkutató, performer – tudat módosító performansza

kurátor, szöveg: Sipos Tünde

videó: Mátyás Tóth Media

https://www.youtube.com/watch?v=DkqUk8mMrfA&feature=youtu.be

Emelkedett tettrekészség 

A hagyományos népi kultúrában a naptárban jegyzett, piros betűs jeles napok előtt a közösségek előkészületi szertartásokat végeztek. Ezek keretében saját lakókörnyezetüket és közös tereiket is (templomok, főterek, kiemelt helyszínek) ünnepi díszbe öltöztették, megkülönböztetett figyelemmel és szimbolikus jelentéssel bíró tárgyakkal ruházták fel. Mindenekelőtt azonban kitakarították, kitisztították saját portáikat is, hogy méltó körülményeket biztosítsanak a spirituális tartalmakkal bíró ünnepeknek. Ezért seprünk mi is!
De a környezet rendbetétele mit sem érne anélkül, hogy a közösség tagjai saját magukban, mentális és spirituális értelemben is lecsendesedjenek, elmélyedjenek és megtisztuljanak. Közösen fogtak össze azért, hogy lelküket és környezetüket is alkalmassá tegyék a kiemelt esemény üzeneteinek befogadására, és megélésére.

Márai Sándor: Az ünnepekről
"Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen.
Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata.
Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek!
Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.
Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.
S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre."

2022 / Miszla Art, Felsőcsernáton

Oláh Sándor, Mindenki egy kis szeretetre vágyik"

bottom of page